درمان واریس پا, رادیو فرکانسی RFA

درمان واریس پا به روش RF (رادیوفرکوئنسی) مراحل، مزایا و عوارض

درمان واریس با روش رادیوفرکانسی

درمان واریس با روش رادیو فرکانسی یکی از تکنولوژی‌های مدرن در درمان واریس پا است. واریس پا سالانه بسیاری از افراد را گرفتار می‌کند و بسیاری از افراد به دنبال عمل واریس پا یا برداشتن رگ‌های واریسی هستند چه‌بسا استفاده از روش‌های نوین درمان واریس پا نتیجه بهتری داشته و از عوارض کمتری برخوردار است.

اختلالات هورمونی مانند کم‌کاری تیروئید، بارداری، وزن اضافه و بی‌تحرکی از جمله علل شایع واریس هستند. باتوجه‌به فراگیر شدن مصرف غذاهای پرکالری و زندگی مدرن کم‌تحرک در جامعه انتظار می‌رود نرخ ابتلا به واریس هم افزایش یابد.

درمان واریس با روش رادیو فرکانسی در مقایسه با روش‌های جراحی واریس به‌عنوان روش کم تهاجمی شناخته می‌شود. این روش در درمان واریس ریشه‌ای مانند ورید صافن بزرگ یا ورید صافن کوچک بکار می‌رود.

درمان واریس با روش رادیو فرکانسی

در روش رادیو فرکانسی (اراف) به‌جای لیزر با امواج رادیویی، داخل وریدهای واریسی حرارت می‌بیند. این روش نیز همانند لیزر واریس در مطب و تحت بی حسی موضعی انجام می‌شود. عملکرد رادیو فرکانسی اولیه، با ایجاد گرما در داخل بافت ورید باعث تخریب و جمع‌شدن آن می‌شود. این گرما در حدود 120 درجه سانتیگراد بوده ولی بیمار به علت بی‌حسی موضعی آن را احساس نمی‌کند.

قبل از درمان واریس برجسته طنابی پشت زانو
بعد از درمان واریس برجسته طنابی پشت زانو

واریس یکی از شایع‌ترین بیماری‌های انسان است. سی درصد افراد به نحوی درگیر این بیماری هستند.

علت واریس پا

عمل RF واریس پا چقدر زمان می‌یرد؟

انجام این روش در حدود 20 دقیقه طول می‌کشد. معمولاً این روش در کلینیک توسط دکتر واریس و بدون نیاز به بیهوشی انجام می‌شود. همچنین برای درمان و از بین بردن واریس‌های شاخه‌ای سطحی که پر پیچ وخم هستند از روش فلبکتومی یا اسکلروتراپی استفاده می‌شود.

فیلم واقعی درمان واریس پا به روش رادیو فرکانسی

یکی از جدیدترین سیستم‌های ار اف (RF) که هم اکنون استفاده می‌شود، انرژی مادون‌قرمز را به‌صورت مستقیم توسط الکترودهای رادیو فرکانسی به بافت منتقل می‌کند که این سیستم‌ها را ClosureFast می‌نامند.

ارجحیت درمان با رادیوفرکوونسی

آنچه روش رادیوفرکوونسی را از سایر روش‌ها متمایز می‌کند سرعت عمل در این روش است. به جرات می‌توان گفت که زمان درمان کمتر از سی دقیقه خواهد بود و در مقایسه با سایر روش‌ها حدود ۲۰ درصد زمان کمتری می‌برد.

اهمیت سرعت درمان در مواردی مانند بیماران پراسترس و یا بیماران قلبی که مایل نیستیم بیمار زمان طولانی را در حالت درازکش باشد روشن‌تر می‌شود.

دستگاه رادیوفرکونسی

روش فلبکتومی یکی از روش‌های درمان واریس است که به‌عنوان درمان جانبی در کنار درمان‌های اصلی درون‌رگی مثل لیزر واریس یا روش رادیوفرکانسی بکار می‌رود.

فلبکتومی چیست؟

مراحل درمان واریس با روش رادیو فرکانسی

درمان واریس پا به روش رادیو فرکانسی طی مراحل مختلفی صورت می‌گیرد.

مرحله آماده‌سازی

۱- پیش از شروع درمان، پزشک متخصص واریس با هدایت پروب سونوگرافی روی پوست نقطه‌ای از رگ را علامت‌گذاری می‌کند. این نقطه نمایانگر محل ورود سوزن به داخل رگ است. معمولاً محل ورود سوزن کمی بالاتر یا پایین زانو است.

۲- پوست پا به‌دقت با محلول بتادین ضدعفونی می‌شود. این کار به‌منظور کاهش خطر عفونت است. در این مرحله با ماده بی‌حس‌کننده موضعی روی پوست ایجاد بی‌حسی می‌شود. با این کار درد در زمان سوزن زدن کمتر حس می‌شود.

مرحله جای‌گذاری فیبر رادیوفرکوونسی

۳- زمانی که پوست بی حس شد، پزشک سوزن را در رگ جای‌گذاری می‌کند و سپس از طریق سوزن کاتتر بسیار باریک در رگ مورد درمان وارد می‌شود. برای هدایت کاتتر در رگ، سونوگرافی هم‌زمان انجام می‌گیرد.

رادیو فرکانسی واریس پا

در بیماران مبتلا به واریس معمولاً از سونوگرافی داپلر رنگی وریدی به‌منظور شناسایی دریچه‌های معیوب و نحوه جریان خون استفاده می‌شود.

سونوگرافی پا برای چیست

واریس های شاخه ای و پر پیچ خم

مرحله بی‌حسی

۴- در مرحله بعد، ماده بی‌حس‌کننده موضعی در بافت‌های پیرامون رگ مورد درمان و در تمام طول رگ تزریق می‌شود. این کار مانع از احساس درد و ناراحتی در حین انجام درمان می‌شود.

عملکرد دیگر ماده بی‌حسی، فشرده کردن رگ و جلوگیری از انتقال حرارت امواج رادیو فرکانسی به بافت‌های پیرامون رگ است. در اغلب موارد از ۵۰ سی‌سی لیدوکایین %۱ استفاده می‌شود که برای بی‌حسی رگ کفایت می‌کند.

مراحل درمان واریس با فیبر مخصوص

۵- با روشن شدن دستگاه رادیو فرکانسی، حرارت منتقل شده از امواج باعث بسته‌شدن رگ می‌شود. بی‌حسی که در مرحله قبلی در تمام طول رگ داده شده است مانع احساس درد می‌شود و علی‌رغم اینکه دمای داخلی رگ به ۱۲۰ درجه سانتیگراد می‌رسد بیمار راحت است. رگ با حرکت آرام کاتتر از داخل مورد درمان قرار می‌گیرد.

مرحله پایانی

۶- وقتی کاتتر تمام طول رگ را طی کرد، کاتتر خارج می‌شود. سپس محل ورود سوزن پانسمان می‌شود و جوراب واریس یا باند فشاری روی پای بیمار پوشانده می‌شود. این اقدام برای تأمین حداکثر فشار روی رگ تحت درمان انجام می‌شود.

۷- سپس پزشک با سونوگرافی، از بسته‌شدن رگ اطمینان می‌یابد.

رگ بسته شده کم، کم به بافت اسکار تبدیل می‌شود و با گذشت زمان توسط بدن جذب شده کاملاً محو می‌شود.

تا چند هفته معمولاً بیمار وقتی روی مسیر رگ واریسی انگشت خود را فشار می‌دهد احساس سفتی می‌کند که در واقع باقیمانده رگ است که به‌مرور محو خواهد شد.

کلینیک واریس دکترمهرداد اقدسی مجهز به سیستم های نوین (closurefast) است.

درمان واریس با روش رادیوفرکانسی

چگونگی درمان واریس با روش ار اف RF

در سیستم‌های جدید کاتتر دارای الکترودی به طول 7 سانتی‌متر بوده که انرژی را به این قطعه از رگ تحویل می‌دهد. و دمای کاتتر به 120 درجه سانتی‌گراد می‌رسد.

درمان واریس با روش ار اف RF

تا زمان رسیدن به این دما کاتتر در یک ناحیه از رگ ثابت باقی می‌ماند. گرم‌کردن دیواره‌ی رگ موجب فشرده شدن آن در مناطق تحت انرژی می‌شود. چون ماهیت رگ با گرما تغییر می‌کند، رگ متورم می‌شود. بعد از آن کاتتر به‌اندازه 7 سانتی‌متر بیرون کشیده می‌شود.

در این هنگام هیچ انرژی به رگ فرستاده نمی‌شود. بعد از اطمینان از قرارگیری کاتتر در محل مناسب، انرژی مجدداً به رگ اعمال می‌شود. به همین روش کاتتر به‌تدریج از طول مسیر ورید خارج شده و این اعمال تکرار می‌شوند. این کار تا زمانی که تمام طول رگ در بخش‌های 7 سانتی درمان شود، تداوم می‌یابد.

درمان واریس به روش رادیو فرکونسی

محدودیت درمان با رادیوفرکوونسی

در قسمت قبل در مورد مزیت آر اف سرعت عمل در این روش و استفاده در بیماران قلبی و پراسترس را یادآور شدیم.

محدودیت فیبرهای آراف در این است که قدری ضخیم بوده و امکان استفاده از این روش در رگ‌های واریسی ریزتر و پرفوران‌ها به‌سادگی میسر نمی‌باشد.

مراقبت‌های بعد از درمان واریس پا

  1. در هفته‌های اول پس از درمان، فشرده نگه‌داشتن محل مورد درمان اهمیت حیاتی دارد. این کار در کاهش کبودی و التهاب بسیار مؤثر است. معمولاً جوراب واریس با فشار بالا برای پای درمان شده استفاده می‌شود و اگر بیمار مایل باشد در پای درمان نشده نیز استفاده می‌شود.
  2. در دوره نقاهت بیمار بایستی به‌اندازه کافی راه برود. در بستر بودن و استراحت بیش از اندازه اصلاً جایز نیست. به همین دلیل افرادی که قادر به راه‌رفتن نیستند معمولاً برایشان این روش توصیه نمی‌شود.
  3. بلندکردن اجسام سنگین ممنوع است و نباید در این بازه ورزش‌های سنگین مثل کار با وزنه و بدنسازی انجام شود.
  4. معمولاً برای دو تا سه روز پزشک برای فرد مورد درمان آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند که بایستی سر ساعت و طبق تجویز پزشک مصرف شود.
  5. حمام کردن ممکن است همان شب امکان‌پذیر باشد یا به دستور پزشک چند روز به تأخیر بیفتد.

برای اطلاع بیشتر از مراقبت‌های بعد از درمان بروشور مربوط به بیماران تحت درمان با رادیو فرکانسی را مطالعه بفرمایید.

رادیوفرکونسی برای درمان واریس پا

در چک بعد از درمان که معمولاً چند هفته بعد از درمان انجام می‌شود تأیید بسته بودن رگ با سونوگرافی انجام می‌شود. اگر بخشی باز باقی‌مانده باشد برای تکمیل درمان از روش اسکلروتراپی یا تزریق تحت هدایت سونوگرافی انجام می‌شود.

عوارض بعد از درمان واریس پا

در جلسات مشاوره برای تعیین روش درمان همیشه این سؤال از سوی افراد بیان می‌شود. اینکه این عمل چه مشکلاتی دارد؟ عوارض عمل RF چیست؟ در پاسخ آنچه بررسی‌ها روی روش رادیو فرکانسی نشان داده است عوارض جزئی مثل مورمور شدن دور رگ به‌صورت موقتی است که به‌مرورزمان رفع می‌شود.

سوختگی خفیف پوستی هم ممکن است پیش بیاید. البته این عوارض بامهارت و تجربه پزشک تا حد زیادی قابل پیشگیری است. درصورتی‌که حجم بی‌حسی موضعی تزریقی بین پوست و رگ‌های سطحی (مخصوصاً زیر زانو) کافی نباشد، این مشکل می‌تواند بروز کند.

لخته شدن خون در رگ

لخته خون در پا به دلیل انباشته شدن و تشکیل توده‌ای از خون در وریدهایی ایجاد می‌شود که در حالت عادی مسیر برگشت خون به سمت قلب هستند.

علائم لخته خون در پا

مزایای درمان واریس با روش رادیو فرکانسی RF

این روش درمانی توانسته نتایج رضایت‌بخشی را به ارمغان بیاورد. کسانی که از روش RF برای درمان واریس استفاده کرده‌اند از نتیجه آن بسیار راضی هستند و آن را به دیگران توصیه می‌کنند.

از مزایایی که باعث رضایتمندی بیماران و پزشکان از این روش است عبارت‌اند از:

  • روش RF جزو روش‌های کم تهاجمی است که در زمانی بسیار کوتاه انجام می‌شود.
  • این روش بدون نیاز به بیهوشی و تحت بی‌حسی موضعی انجام می‌شود.
  • برای انجام روش رادیو فرکانسی نیاز به بستری شدن در بیمارستان نیست. روش حاضر به‌صورت سرپایی در کلینیک واریس صورت می‌گیرد.
  • دوره نقاهت بسیار کوتاه، نداشتن عوارض جانبی و انجام این روش در کلینیک همگی تأییدی بر مناسب بودن این روش هستند.
  • در این روش هیچ‌گونه جای بخیه و برشی روی پوست ایجاد نمی‌شود. محل ورود کاتتر اندازه سوزن است؛ بنابراین زخم و جای زشت روی پوست باقی نمی‌ماند.
  • احتمال عود مجدد بیماری بعد از درمان، بسیار پایین و کمتر از 5 درصد است. این مزیت را مطالعات متعددی تأیید کرده‌اند.
  • این روش تحت پوشش بیمه‌های تکمیلی درمانی است. خوشبختانه کلینیک درمان واریس با اکثریت بیمه‌های تکمیلی قرارداد دارد.

درمان واریس با روش رادیو فرکانسی از ضریب اطمینان و رضایت بخشی بالایی برخوردار است. این روش جای‌گزین جراحی واریس شده و بیماران را از عوارض واریس درمان نشده مصون می‌دارد.

author-avatar

درباره دکتر مهرداد اقدسی

پروفسور دکتر مهـــــرداد اقدسی، متخصص قلب و فلوشیپ فوق تخصصی اینترونشنال عروق ، مشاور ارشد بیماریهای وریدی و استاد افتخاری دانشگاههای علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی