واریس پا

درد واریس چگونه است؟

درد واریس چگونه است؟

باوجودآنکه درد پاها اغلب به علت ابتلا به واریس است کمتر به آن توجه می‌شود. شاید بتوان ادعا کرد بیشتر افراد واریس را رگ‌های برجسته و متورم می‌دانند و کسی در اولین نگاه به درد واریس اشاره نمی‌کند.

تحرک و پیاده‌روی دردهای ناشی از واریس را تخفیف می‌دهد. ورزش واریس را درمان نمی‌کند اما باعث بهبود سیستم گردش خون و تقویت عملکرد عضلات ساق پا شده و از تشدید واریس جلوگیری می‌کند.
ماساژ پا با روغن‌هایی که به این منظور توصیه می‌شوند با تسهیل جریان خون و اثرات ضدالتهابی روی رگ‌ها در کاهش علایم و نشانه‌های واریس مؤثر هستند .

لزوماً پا درد شما از واریس نیست. ایستادن طولانی می‌تواند باعث درد پا شود. اگر لازم است یکجا بایستید مرتب نرمش‌های مربوط به عضله ساق پا را انجام دهید. تحرک داشته باشید. در زمان استراحت برای مدت کوتاهی پاها را بالاتر از بدن قرار دهید. سونوگرافی داپلر وریدی اطلاعات کاملی از وضعیت عروقی پای شما خواهد داد.

خیر، درد واریس معمولاً در ساعات پایانی روز یعنی عصر و شب بیشتر است و با درازکشیدن و بالاگرفتن پاها برطرف می‌شود. از توصیف درد به نظر می‌رسد که شما دچار خشکی صبحگاهی هستید که معمولاً در آرتروز و بیماری‌های مفصلی دیده می‌شود.

آیا واریس درد دارد؟

مسلماً شما هم تاکنون در بین دوستان و اقوام خود افرادی را سراغ دارید که از پا درد نالان هستند و هنوز علتی مشخص برای درد پا نمی‌شناسند. درد پا دلایل متعددی دارد. در این مقاله ابتدا به سؤالاتی در مورد علت‌های نسبتاً شایع درد ساق پا می‌پردازیم. سپس چگونگی درد واریس پا، راه های مدارا با پادرد واریسی و نیز پیشگیری از بروز واریس آن را پاسخ می‌دهیم.

جلوگیری از بیماری واریس (varicose vein prevention) مقدم و ارجح‌تر از درمان واریس است.

پیشگیری از واریس

درد واریس پا چگونه است؟

معمولاً درد واریس پا در شب بسیار زیاد می‌شود و رگ‌های وریدی بیرون‌زده و متورم می‌شوند. اما نمی‌توان گفت هر دردی در پا نشان‌دهنده و علت واریس پا است. درد پا علل مختلفی دارد که در ادامه به بررسی آن می‌پردازیم.

درد واریس چگونه است؟

علت پا درد چیست؟

درد ساق پا به علل مختلفی می‌تواند بروز کند انواع درد در سه دسته درد با ریشه عصبی، اسکلتی – عضلانی، یا وریدی یا تلفیقی از این علت‌ها طبقه‌بندی می‌شوند.

دردهای اسکلتی عضلانی پا

مانند صدای مفاصل، مثل صداهایی که از مفصل زانو یا مچ پا شنیده می‌شود. این علائم می‌تواند نشانه آرتروز و درگیری اتو ایمن در مفاصل باشد.

دردهای عصبی پا

مانند سندرم پای بی قرار که به‌صورت تکان‌های ناخودآگاه پا به‌خصوص در زمان خواب شناخته می‌شود. یا نوروپاتی زمینه برخی بیماری‌ها مثل دیابت می‌توان اشاره کرد. دردهای عصبی حتی در زمان استراحت هم تداوم دارند.

سندرم پای بی‌قرار (RLS) که به نام بی‌قراری پاها یا پاهای ناآرام و پرش غیر‌ارادی پا نیز شناخته می‌شود باعث ایجاد احساس ناخوشایند و ناراحتی در پاها است.

کمبود کدام ویتامین باعث بی قراری پا می‌شود

دردهای ناشی از تجمع اسیدلاکتیک پا

اگر اهل ورزش هستید و تحرک دارید بخشی از پا درد شما می‌تواند مربوط به تجمع اسیدلاکتیک باشد این درد خطری ندارد اما در کل آزاردهنده است برای تقلیل این درد بهتر است در حین ورزش استراحت داشته باشید.

درد با ریشه عروقی در پا

که می‌توان به درد ناشی از بیماری‌های شریانی محیطی، وجود انسداد یا تنگی وریدها در نتیجه بیماری DVT و نیز واریس اشاره کرد.

معمولاً درد ناشی از لخته یا همان ترومبوز ناگهانی است و با تورم همراه است.

درد واریس

بیماری DVT (لخته شدن خون در وریدهای عمقی) و آمبولی ریه از مهم‌ترین مشکلات عروقی و از علل شایع مرگ‌ومیر محسوب می‌شود.

dvt چیست

چطور بفهمیم واریس باعث درد پا شده است؟

متأسفانه نمی‌توان به‌سادگی تشخیص داد علت درد پا از چیست. بسیاری از افراد فکر می‌کنند همین که رگ متورم روی پاهایشان نیست یعنی واریس ندارند. درحالی‌که نوع خطرناک واریس معمولاً از نظر ظاهری با رگ متورم روی پا مشخص نمی‌شود.

خیلی از بیماران رگ واضحی روی پا ندارند ولی در واقع مبتلا به واریس عمقی هستند. نداشتن رگ متورم در خیلی از موارد باعث تشخیص دیر هنگام واریس می‌شود.
برای اینکه مطمئن شوید درد پا به خاطر واریس است باید از روش‌های تشخیص واریس مانند سونوگرافی داپلر وریدی و معاینه توسط پزشک متخصص واریس پا استفاده کنید اما پا درد واریسی ویژگی‌هایی دارد که به بیماران کمک می‌کند تا زودتر برای تشخیص قطعی به پزشک مراجعه کنند.

دکتر واریس پزشکی است که به طور اختصاصی در زمینه فلبولوژی فعالیت می‌کند و تجربه و مهارت کافی برای درمان واریس و سایر بیماری‌های وریدی دارد.

احساس درد در ساق پا

نشانه‌های درد واریسی

  • نشستن و ایستادن طولانی باعث تشدید درد واریس در پا می‌شود.

  •  با بالاگرفتن پاها، مانند حالتی که پاها را به دیوار تکیه دهید درد پاها کمتر می‌شود.
  •  درد واریس به‌صورت سنگینی پا و خستگی در پاها هم توصیف می‌شود. این احساس ناخوشایند در ساعات پایانی روز تشدید می‌شود.
  •  در زمان خواب بیماران واریسی ممکن است تکان‌های شدید در پا که به نام سندرم پای بی‌قرار شناخته می‌شود و نیز از گرفتگی عضلات شکایت داشته باشند.

آیا واریس باعث ورم پا می‌شود؟

در مواردی که درد به مدت طولانی تداوم می‌یابد ممکن است با نشانه‌های دیگر مثل ورم پا به‌خصوص در قسمت مچ پا و نیز تغییر رنگ پوست پاها همراه شود.

تورم پاها می‎‎‌تواند نشانه‌ای از بیماری‌های مهمی مانند مشکلات قلبی، کلیوی و کبدی باشد. چه موقع باید نگران باد کردن مچ پا باشیم؟

درمان ورم پا

درد واریس

چگونه از درد واریس خلاص شویم؟

در ادامه می‌خواهیم راهکارهایی ارائه دهیم که درد پای شما کاهش یابد.

1) بالاگرفتن پاها

یکی از ساده‌ترین و مؤثرترین روش‌ها برای تسکین درد واریس بالاگرفتن پاهاست. می‌توانید پایتان را به دیوار تکیه دهید یا در حالت درازکش روی تخت سه تا 4 بالش زیر پایتان قرار دهید و حداقل 15 دقیقه در این وضعیت بمانید. همه این کارها برای حرکت خون به سمت قلب مفیدند و دریچه‌های وریدی در این وضعیت بهتر می‌توانند عملکردشان را انجام دهند.
در خانم‌های باردار مبتلا به واریس بارداری هم بالا قراردادن پاها توصیه می‌شود تا چند بار در روز برای پیشگیری از ورم و سنگینی پاها این کار را انجام دهند.

2) ورزش و کشش پاها

نرمش‌های کششی و تقویت عضلات ساق پا را چند بار در روز تکرار کنید تا به کاهش درد پاها کمک کند.

جوراب واریس

در حدود یک‌سوم از زنان واریس در بارداری را تجربه می‌کنند. در طول بارداری بدن مادر دچار یک سری تغییرات طبیعی فیزیولوژیک می‌شود که شرایط را برای رشد بهتر جنین مهیا می‌سازد.

خطرات واریس در بارداری

درمان درد واریس پا

خوشبختانه روش‌های جدید درمان واریس پا مانند درمان واریس با لیزر یا درمان واریس با روش رادیوفرکانسی می‌توانند بخوبی درد پا را تسکین دهند. این روش‌ها علایمی همچون احساس سنگینی، خستگی و گرفتگی عضلات درپا را رفع می‌کنند و در بهبود کیفیت زندگی بیماران نقش بسزایی دارند.
اما اگر بخواهیم به صورت دائمی راهی برای رهایی از درد واریس به شما پیشنهاد کنیم قطعاً این راه درمان واریس با یکی از روش‌های استاندارد و به روز در دنیا است. درمان واریس با لیزر یا درمان واریس با روش رادیوفرکانسی به طور کامل شما را از درد واریس رهایی می‌بخشد بدون اینکه دیگر نیاز به پوشیدن جوراب و تحمل جوراب در طول روز داشته باشید می‌توانید با این دردها چیره شوید.
برای درمان واریس پا می‌توانید از روش درمان خانگی واریس پا استفاده کنید. در این روش از درمان‌هایی مانند نارون کوهی ، روغن زیتون ، سرکه سیب و … استفاده می‌شود.

درمان واریس

اگر شما از طرفداران درمان‌ خانگی و گیاهی واریس هستید، می‌توانید برای رفع و یا کاهش علائم این بیماری از روش‌های مختلفی استفاده کنید.

درمان خانگی واریس

پیشگیری از درد واریس پا

مانند همه دردهای مزمن، پیشگیری از اهمیت بسزایی برخوردار است.

  • پوشیدن جوراب واریس مناسب که مطابق سایز و شکل اندام فرد تجویز شده باشد می‌تواند از بروز درد واریس جلوگیری کند.
  • به‌علاوه پوشیدن جوراب مناسب واریس در طول روز از گرفتگی عضلات ساق پا در هنگام خواب هم جلوگیری می‌کند.
  • جوراب واریس مانع تجمع مایعات میان بافتی و سموم در پاها می‌شود و در نتیجه باعث راحتی پاها در حین خواب می‌گردد.
  • بهتر است جوراب از زمان برخاستن از بستر در صبح پوشیده شود و تا آخر شب استفاده گردد.
  • کفش پاشنه بلند و لباس تنگ تا جای ممکن استفاده نشود. پوشیدن این موارد باعث فشار مضاعف به وریدها می‌شود. لباس تنگ حتی ممکن است باعث تنگی و انسداد در مسیر ورید در برخی قسمت‌ها شود و جریان طبیعی خون را با محدودیت مواجه کند.

توصیه می‌شود کفش و لباس راحت بخصوص در زمانی که همه روز سرپا هستید و کارتان زیاد است به تن کنید.

پیشگیری از درد واریس پا

درد واریس زانو و پشت زانو

معمولاً درد واریس در ناحیه زانو در پشت زانو شدیدتر می‌شود. ممکن است درد زانو به علت ساییدگی باشد. زمانی می‌توان قطعی تشخیص داد درد به علت واریس زانو است که سونوگرافی داپلر انجام شود. در این صورت بر اساس نوع واریس پزشک به شما روش‌های درمانی را پیشنهاد می‌دهد.

آیا درد زانو به علت واریس پا ایجاد می‌شود؟

درد واریس با درد زانو متفاوت است و معمولاً علت درد زانو به دلایل دیگر بروز می‌کند و اما جالب است که تقویت عضله ساق پا برای هر دو نوع درد می‌تواند مفید باشد.

درمان واریس پا با ورزش، مخصوصا تمریناتی که پا‌ها را درگیر می‌کنند امکان‌پذیر است. این حرکات باعث بهبود گردش خون شده و ماهیچه‌های شما را تقویت خواهند کرد.

بهترین ورزش برای واریس

پرسش: 35سالە هستم و مدتی هست پاهایم درد زیادی دارند هم زانو و هم اطراف زانو بخصوص پای چپ ممنون میشم راهنمایی کنید؟

جواب دکتر اقدسییکی از دلایل مهم دردهای اطراف زانو مشکلات ناشی از مفصل زانو و رباط‌های اطراف آن است تقویت عضلات نگهدارنده زانو به مقدار زیاد از این دردها پیشگیری می‌کند. درد شما به‌احتمال زیاد به علت واریس‌ها نیست توصیه می‌کنم:

  1. کنترل وزن داشته باشید وزن بالا زانوها را دچار آسیب می‌کند.
  2. از دستشویی فرنگی استفاده کنید.
  3. روی زمین ننشینید. چهارزانو نشستن برای شما خوب نیست.
  4. به ارتوپد مراجعه کنید.
  5. در زمان مناسب حضوری مراجعه کنید تا برای واریس‌هایتان هم کاری کنیم
author-avatar

درباره دکتر مهرداد اقدسی

پروفسور دکتر مهـــــرداد اقدسی، متخصص قلب و فلوشیپ فوق تخصصی اینترونشنال عروق ، مشاور ارشد بیماریهای وریدی و استاد افتخاری دانشگاههای علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی