درمان واریس پا

ورزش برای درمان واریس و پیشگیری | دکتر اقدسی

درمان واریس پا با ورزش

ورزش در پیشگیری، کنترل و درمان واریس پا تا چه حد موثر است؟ پزشکان توصیه می‌کنند در روز حداقل نیم ساعت فعالیت بدنی داشته باشیم. چه ورزشی برای واریس پا خوب است؟ اساسا آیا می‌توانیم با وجود ورید‌های واریسی ورزش کنیم، خطری ندارد؟

در ادامه مقاله نکات مهمی در رابطه با واریس و ورزش بیان کرده‌ایم. با این امید که با خواندن این مقاله کوتاه کلیه سوالات شما در مورد ورزش و درمان واریس پا پاسخ داده شده باشد.

قلب دوم بدن که تاثیر زیادی در برگشت خون دارد در پشت ساق پا قرار گرفته است.
برای به حرکت انداختن جریان خون سیاه‌رگی ورزش‌هایی که منجر به انقباض مجموعه عضلات پشت ساق می‌شود توصیه می‌شود. رایج‌ترین این ورزشها پیاده‌روی و ورزش‌های پدالی هستند.

ورزش غیر متعارف و سنگینی که فشار بسیار زیاد به جریان خون و رگ‌های پا وارد کند و مانع برگشت خون از پاها به سمت قلب شود در دراز مدت می‌تواند در ایجاد و تشدید انواع رگ‌های واریسی موثر باشد.

ورزش  صحیح بطور کلی و در مدت طولانی اثر مثبت در عملکرد عروق دارد.

انجام ورزش غیر اصولی مانند ورزش بدون گرم کردن، ورزش‌های قدرتی خارج از متعارف بدن فرد ممکن است اثر منفی داشته و نتیجه معکوس به‌بار آورد.

فیلم ورزش واریس پا

آیا واریس با ورزش درمان می‌شود؟

عوامل متعددی از جمله ژنتیک، ایستادن طولانی مدت، سن، جنسیت، بارداری و… در ایجاد واریس نقش دارند. درمان واریس پا با ورزش، مخصوصا تمریناتی که پا‌ها را درگیر می‌کنند امکان‌پذیر است. این حرکات باعث بهبود گردش خون شده و ماهیچه‌های شما را تقویت خواهند کرد.

باید به این نکته توجه کرد که ورزش برای رفع واریس به تنهایی کافی نبوده و همه علائم این اختلال را برطرف نمی‌کند؛ اما در بسیاری از مواقع ورزش منظم می‌تواند از شدت درد واریس کاسته و کم کم باعث کاهش شدت تورم رگ‌های پا شود.

عوامل دیگری به جز ورزش وجود دارند که از بروز واریس جلوگیری می‌کنند. برخی از آن‌ها عبارتند از:

  • وزن مناسب
  • فعالیت بدنی کافی
  • تغذیه صحیح
  • تغییر سبک زندگی
  • استفاده از جوراب واریس

آیا با ورزش می‌توان از واریس پیشگیری کرد؟

ورزش اگر به صورت اصولی و درست انجام شود بسیار کمک‌کننده خواهد ‌بود. در ادامه ما قصد داریم چند مورد از بهترین ورزش‌های مربوط به واریس پا را به شما معرفی نماییم.

جلوگیری از بیماری واریس (varicose vein prevention) مقدم و ارجح‌تر از درمان واریس است. پیشگیری  همواره متکی بر شناسایی دقیق علل ایجاد کننده و مستعد کننده بیماری است.

پیشگیری از واریس

ورزش‌های خوب برای واریس

بهترین ورزش برای واریس چیست؟ چه ورزشی برای واریس پا خوب است؟ تمریناتی برای درمان واریس با ورزش وجود دارد. برخی از این ورزش‌ها عبارت‌اند از:

1. شنا

رگ‌های عنکبوتی، ورید‌های ظریفی هستند که در سطح پوست به رنگ آبی، قرمز یا بنفش دیده می‌شوند و ظاهری شبیه تار‌های عنکبوت دارند. حرکات شنا برای جلوگیری از به وجود آمدن این رگ‌ها مفید است؛ اما نمی‌تواند ظاهر آن‌ها را بهبود ببخشد.

همچنین در هنگام شنا، تاثیر جاذبه بر روی بدن کاهش یافته و بدن در حالت شناور قرار می‌گیرد. این وضعیت به کم شدن فشار از روی ورید‌های واریسی کمک می‌کند.

شنا و حرکت پاها

2. پیاده روی

از میان حرکات ورزشی بسیار عالی برای درمان واریس می‌توان به پیاده‌روی اشاره کرد. این ورزش برای هر سن و سطحی از آمادگی جسمانی توصیه می‌شود. پیاده‌روی یک راه عالی برای حفظ سلامت کلی بدن است. فقط 30 دقیقه پیاده‌روی در روز می‌تواند آمادگی قلبی عروقی را افزایش داده، از چربی اضافی بدن کاسته و قدرت ماهیچه‌ها را بیفزاید. همچنین خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند اختلالات قلبی، پوکی استخوان و برخی از سرطان‌ها را کاهش خواهد داد.

3.دو‌چرخه سواری

دوچرخه سواری همانند پیاده‌روی باعث تقویت عضلات ساق پا و بهبود گردش خون در پا‌ها می‌شود.

حتی اگر به دو‌چرخه دسترسی ندارید، می‌توانید در خانه تمرین پدال پا را انجام دهید. برای انجام این حرکت، ابتدا بر روی زمین به پشت دراز کشیده و دستان خود را در دو طرف بدن بر روی زمین قرار می‌دهیم. سپس پاهای خود را از زمین بلند کرده و شروع به پدال زدن می‌کنیم. تا زمانی که گردش خون در پا‌ها را حس کنید، تمرین را ادامه دهید. برای این کار بهتر است ساق پا را بالا‌ و دورتر از سطح زمین نگه دارید.

4. تمرین بورگر آلن

یکی از تمرینات ورزشی که اثر زیادی در برطرف کردن واریس پا دارد ورزش بورگر آلن است. این تمرین به بهبود گردش خون کمک کرده و تورم در پا‌ها را کاهش می‌دهد.

برای از بین بردن واریس پا با ورزش بورگر آلن، ابتدا به پشت دراز کشیده و پا‌ها را با زاویه 45 تا 90 درجه بالا می‌بریم و به مدت 2 تا 3 دقیقه در این وضعیت می‌مانیم. بعد از اینکه رنگ پا اندکی سفید‌تر شد، می‌نشینیم و پا‌ها را به مدت 3 تا 5 دقیقه به حالت آویزان نگه خواهیم داشت تا رنگ آن‌ها به حالت اول برگردد. بعد از این کار دراز کشیده و به مدت 3 تا 5 دقیقه در این حالت بمانید.

توصیه می‌شود 2 بار در روز این ورزش مناسب برای واریس پا را انجام دهید. بورگر آلن ورزش مناسبی برای بیماران دیابتی و کاهش فشار خون بالا در کسانی که مبتلا به فشار هستند.

آیا پیاده‌روی برای درمان واریس مفید است؟

برای درمان واریس پا با ورزش، پیاده‌روی به شدت توصیه می‌شود. زیرا راه رفتن باعث تقویت پمپ عضلانی پاها می‌شود. اثر مثبت پمپ عضلانی در تخلیه خون از پا، کاهش فشار وریدی، بهبود عملکرد دریچه‌های لانه کبوتری بیش از هر عامل دیگری است.

درمان واریس با لیزر به عنوان معجزه درمان واریس شناخته شده است. روشی موثر و سالم که هم برای درمان رگ‌های برجسته طنابی و هم برای برطرف کردن مویرگ‌های ریز عنکبوتی کاربرد دارد.

پیاده روی با جوراب واریس

جوراب واریس، فشار  تنظیم شده‌ای را بر روی پاها و پاشنه‌ها ایجاد می‌کند و باعث تسهیل جریان خون به سمت قلب می‌شود؛ به‌این‌ترتیب تورم و خستگی پاها کاهش می‌یابد و توان فعالیتی بیشتر می‌شود.

یعنی: فرد دیرتر خسته می‌شود و علائم واریس کمتر می‌شود.

پس استفاده از جوراب واریس در هنگام پیاده‌روی معمولاً مفید است.

ورزش برای واریس لگن و دستگاه تناسلی

واریس دستگاه تناسلی و لگن معمولا در بارداری بوجود می‌آید و در اکثر افراد چند ماه بعد از زایمان خودبخود برطرف می‌شود.

وجود رگ‌های واریسی در اطراف رحم و تخمدان‌ها و در کف لگن باعث احساس سنگینی بروز درد و علایم دیگری می‌شود که در مقاله واریس لگنی بطور کامل به آن پرداخته ایم.

برای کنترل واریس لگن و واریس واژن علاوه بر کاهش وزن و درمان یبوست، ورزش و تحرک مناسب یکی از مهمترین فاکتورها است.

ورزش‌هایی که باعث تقویت عضلات کف لگن می‌شوند در تخلیه وریدهای لگنی و بهبود علائم بسیار موثر هستند.

یکی از انواع ورزش برای واریس لگن، انجام تمرینات کگل Kegels است.

فیلم ورزش برای واریس واژن و واریس لگن

بهترین ورزش برای کنترل علائم واریس پا

در ادامه سعی کرده‌ایم به بهترین حرکات ورزشی برای درمان واریس اشاره بکنیم.

1. تمرین عضله پشت ساق پا

یکی از ورزش‌های مربوط به واریس پا، تمرین بالا نگه داشتن پاشنه پا است. برای انجام این حرکت، پاشنه پاهای خود را بلند کرده و بر روی انگشتان بایستید و تا 15 بشمارید سپس به وضعیت قبل برگردید. می‌توانید در هنگام راه رفتن نیز بر روی پنجه خود پیاده‌روی کنید. این کار منجر به منقبض شدن رگ‌ها شده و از تجمع خون در پا‌ها جلوگیری می‌کند.

تمرین عضله پشت ساق پا

بیماری واریس در همه اندام‌ها ممکن است ایجاد شود ولی چون فشار وریدی در پاها بیشتر است واریس پا شایع‌تر از سایر نقاط بدن است.

علت واریس پا در جوانی

2. بالا بردن پا از پشت سر

این حرکت یکی از ورزش‌های مناسب برای واریس پا است. نحوه انجام آن به این صورت است که ابتدا فرد مبتلا به واریس، بر روی شکم خوابیده و دست‌های خود را زیر پیشانی قرار می‌دهد. سپس، پا‌ها را به زاویه 30 درجه و به مدت 10 ثانیه بالا نگه می‌دارد. این ورزش برای خانم‌های باردار توصیه نمی‌شود.

3. حرکت لانگز از کنار

یکی از ورزش‌های مناسب برای درمان واریس، حرکت لانگز است. برای انجام این تمرین، پاها را به اندازه عرض شانه باز می‌کنیم. سپس پای راست را به سمت راست حرکت داده و زانو پا راست را خم می‌نماییم. به‌طوری که زانو سمت چپ صاف باشد. تا 10 شمرده و بعد به حالت ایستاده باز می‌گردیم. بار دیگر این مراحل را برای پای چپ انجام خواهیم داد.

افرادی که مبتلا به مشکلات پا مخصوصا در ناحیه زانو هستند، باید با احتیاط این حرکت را انجام دهند.

یوگا و تمرین ویپاریتا کارانی

حرکت بالا نگه‌داشتن پا‌ها

یکی دیگر از حرکات ورزشی برای درمان واریس، به این صورت است که ابتدا به پشت خوابیده و دست‌ها را کنار خود قرار می‌دهیم. سپس یکی از پا‌ها را بالا برده و در حالت عمودی نسبت به سطح زمین به مدت 15 ثانیه نگه می‌داریم. اکنون پا‌ی خود را پایین آورده و پا دیگر را بلند کنید.

فواید بالا نگه داشتن پا‌ها

برخی از فواید بالا نگه داشتن پا‌ها در زیر اشاره شده است:

یوگا برای درمان واریس پا

یوگا یک ورزش بسیار مناسب. برای درمان واریس پا است. با انجام برخی حرکات یوگا، پا بالا‌تر از سطح قلب قرار گرفته و به بهبود گردش خون کمک می‌کند.

بهترین ورزش برای درمان واریس پا

حرکات دیگری که برای درمان واریس پا با ورزش انجام می‌شود و بسیار ساده هستند عبارت‌اند از:

  • حرکت ساق پا: برای انجام این حرکت، روی پنجه بلند شده و سپس پایین بیایید.
  • پرش به بالا و پایین: به کاهش تجمع خون در پاهای شما کمک می‌کند. این کار را پنج دقیقه و سه بار در روز انجام دهید.
  • بالا آوردن کف پا: ابتدا پنجه خود را بالا آورده تا جای که تنها نقطه تماس پا با زمین پاشنه باشد. سپس پاشنه را بالا ببرید.

ورزش‌های مضر برای درمان واریس

هر تمرين ورزشی كه فشار بيش از حد به وریدها وارد كند می‌تواند مضر باشد.

وزنه برداری یکی از ورزشهای مضر برای واریس است. در ضمن این ورزش فشار بالایی ايجاد شده و مانع برگشت راحت خون به قلب می‌شود و حجم زیادی از خون در وریدهای پا انباشته می‌شود.

واریس پیشرفته پا در مردی جوان و ورزشکار که پای دیگر تتو دارد

پس از تشخیص واریس باید برای درمان این بیماری آزاردهنده و رهایی از عوارض آن اقدام کرد برای واریس به چه دکتری باید مراجعه کرد؟

بهترین دکتر واریس در تهران

اگر به وزنه برداری دلبسته هستيد و نمی‌توانيد آن را كنار بگذاريد برای سلامت پاهای خود موارد زير را رعايت كنيد:

١- بطور متناوب از وزنه‌های كوچك و بزرگ استفاده كنيد.

٢- موقع وزنه برداری جوراب واريس زير زانو بپوشيد.

٣- بلافاصله پس از پايان وزنه برداری ورزش‌های تخليه وريدی ساق مانند ١٠-١٥ دقيقه ورزش پدال يا دوچرخه سواری انجام دهيد.

٤- برای طولانی مدت نفس خود را حبس نکنید. بازدم، بازدم، بازدم فراموش نشود.

دویدن استقامتی طولانی روی زمین سفت یا تریدمیل نيز فشار بیش از اندازه‌ای روی وریدهای پا وارد می‌کند و ممکن است در افراد مستعد یا کسانی‌که دچار واریس‌های خفیفی هستند باعث تشدید علائم و پیشرفت واریس شود. در این افراد توصیه می‌شود در بین دو‌های طولانی ورزش‌های خاص تخلیه وریدی را فراموش نکنند. و موقع دويدن استقامتی جوراب واريس زير زانو كلاس فشار يک بپوشند.

آیا پس از درمان واریس می‌توان ورزش کرد؟

بعد از درمان واریس با کمک لیزر، راديو فركوونسی و يا اسکلروتراپی بهتر است ورزش‌های سبک مانند پیاده‌روی به مدت 30 تا 60 دقیقه در روز انجام گيرد.

ورزش سنگين حرفه‌ای و ورزش‌های استقامتی ٥-٧ روز بعد از درمان واريس پا مجاز است.

بعد از جراحی واريس بسته به وسعت و شدت بيماری و وسعت محل جراحی توسط جراح توصيه‌های لازم انجام خواهد شد.

درصورتی‌که از روش تزریق برای درمان واریس استفاده کرده‌اید؛ حتما برای رسیدن به نتایج بهتر مقاله مراقبت بعد از اسکلروتراپی را مطالعه کنید.

 

منبع : healthline

author-avatar

درباره دکتر مهرداد اقدسی

پروفسور دکتر مهـــــرداد اقدسی، متخصص قلب و فلوشیپ فوق تخصصی اینترونشنال عروق ، مشاور ارشد بیماریهای وریدی و استاد افتخاری دانشگاههای علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی