چه عواملی باعث تغییر رنگ پوست در پاها میشود؟
آیا پوست شما در پایین ساق پاها، مچ پاها یا پاها قرمز یا بهصورت غیرمعمول تیره است؟ آیا پوست پاهای شما با پوست بقیه بدنتان متفاوت است؟ اگر متوجه تغییر رنگ پوست پاها، یا تغییر بافت در اندام تحتانی خود شدهاید، نباید این علائم هشداردهنده را نادیده بگیرید. علائم پوستی غیرعادی روی پاهای شما اغلب نشانهای از نارسایی وریدی زمینهای هستند.
فهرست موضوعات
Toggleبرای رسیدگی به وضعیت پوست خود، ابتدا باید علت اصلی علائم خود را پیدا کنید، پس بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
نارسایی وریدی چیست؟
نارسایی وریدی یک مسئله مربوط به گردش خون است که باعث تضعیف دریچههای یکطرفه وریدها، نشت خون از آنها و عدم توانایی بازگرداندن خون کافی به قلب میشود. این حالت باعث افزایش فشار در داخل وریدها شده که منجر به تضعیف بیشتر وریدها در سراسر پاها و جمعآوری خون در پایین ساق پاها و پاها میشود.
تغییر رنگ پوست پا در اثر نارسایی وریدی
نارسایی وریدی میتواند به شکلهای مختلفی بر روی پوست ساق پا، مچ پا و پا تأثیر بگذارد و علائم زیر را ایجاد کند:
- پوست قرمز، قهوهای یا بنفش
- پوست تحریک شده یا ملتهب
- پوست دردناک، چرمی و سفت
- زخمهای پوستی یا زخمهای باز
- سلولیت، که یک عفونت باکتریایی پوست محسوب میشود.
- پوست خشک یا پوسته، پوسته که ممکن است از آن مایعاتی خارج شود.
نارسایی وریدی علاوه بر تغییر رنگ پوست میتواند همراه با ورم مچ پا باشد.
نارسایی وریدی چگونه باعث تغییر رنگ پوست پا میشود؟
جمعشدن خون و نشت مایعات، در نهایت مسئول تغییر رنگ پوست در پاها میشود. هنگامی که خون بهجای بازگشت به قلب، در وریدها جمع شود، نارسایی وریدی باعث تغییر رنگ در پاها میگردد. با جمعشدن خون، فشار داخل وریدها ایجاد شده و باعث نشت خون از وریدها میشود.
این مایعات ناخواسته باعث تحریک و التهاب بافت اطراف شده، و در نتیجه منجر به درد، تغییر رنگ پوست و شرایط جدی در پوست میگردد. خون نباید راکد باشد.
زمانی که خون برای مدتی، زیر پوست راکد بماند، آهن موجود در خون در پوست جمع شده، و هنگامی که آهن شکسته شود، میتواند پوست را قهوهای یا سیاه کند.
رگهای واریسی ساق پا و وریدهای عنکبوتی به هم مربوط میباشند. بیماری که وریدهای واریسی دارند، وریدهای عنکبوتی نیز خواهد داشت.
بیماریهای پوستی ناشی از نارسایی وریدی
به طور معمول بیماریهای پوستی زیر در بیماران مبتلا به نارسایی وریدی مشاهده میشوند:
درماتیت استاز وریدی
درماتیت استاز وریدی که اگزمای وریدی نیز نامیده میشود، یک بیماری پوستی است که اغلب در ناحیه پایین پا نمایان میشود. وریدهای بیمار قادر به گردش خون مؤثر نیستند و باعث تجمع خون و ایجاد فشار در داخل وریدها میشوند. در نتیجه افزایش فشار، خون ممکن است از وریدها به داخل پوست نشت کند و باعث تحریک پوست، قرمزی، خشکی، ترک خوردن، خارش، التهاب یا تورم پوست شود. در موارد شدید، پوست ممکن است ضخیم، تیره و چرمی شود.
رسوبات هموسیدرین
هموسیدرین زمانی که آهن موجود در گلبولهای قرمز خون تجزیه میشود، ایجاد میگردد. زمانی که خون در اندام تحتانی جمع میشود، آهن نیز در پوست جمع میشود. با تجزیه آهن، این رسوبات میتوانند بهصورت کبودی بنفش یا قهوهای در پایین ساق پا، مچ پا و پا ظاهر شوند.
چه زمانی به دکتر واریس مراجعه نماییم؟
در ادامه با وریدهای واریسی و آسیبهای آن بیشتر آشنا میشوید:
وریدهای واریسی
این واریسهای برآمده و پیچخورده با جمعشدن خون در داخل وریدها ایجاد میشوند. وریدها ممکن است، مانند کرمهای بنفش و بزرگ در زیر پوست به نظر برسند. در صورت نشت خون از ورید آسیبدیده به بافتهای اطراف، وریدهای واریسی ممکن است باعث تغییر رنگ پوست شوند.
وریدهای عنکبوتی این مویرگهای عنکبوتی، کوچک، نازک، نزدیک به سطح پوست و به رنگ قرمز، بنفش یا آبی هستند.
چه زمانی به دکتر واریس مراجعه نماییم؟
در ادامه با وریدهای واریسی و آسیبهای آن بیشتر آشنا میشوید:
زخمهای پوستی
گردش خون ضعیف میتواند باعث ایجاد زخمهای باز در سطح پوست (معمولاً در اطراف مچ پا) شود. این زخمها بهکندی بهبود مییابند و درمان آنها چالشبرانگیز است. پیشنهاد میکنیم با علائم زخم واریس و راههای درمان آن آشنا شوید.
اگر متوجه تغییر رنگ در پوست پاهای خود شدهاید، بهتر است به یک متخصص ورید مراجعه کنید. اگر علائم شما درمان نشود، درمان آن دشوارتر میگردد. پس بهتر است هرچه زودتر به پزشک مراجعه کنید.
علت قرمز شدن ناگهانی پوست پا
مهمترین علل قرمزی ناگهانی پوست: عفونت، سوختگی و حساسیت هستند.
یکی از شایعترین انواع قرمزی حاد پوستی اگزما است. اگزما معمولا به دنبال تحریک خارجی پوست است مانند:
- واکنش به مواد شوینده
- گزش حشرات
- حساسیت به مواد خوراکی
یکی دیگر از علل قرمزی پوست لخته شدن خون در رگهاست که معمولا همراه تورم سفتی و درد میباشد.
هرگاه قرمزی پوست همراه درد شدید یا تب باشد و یا اینکه بیش از چند روز طول بکشد نیاز به مراجعه پزشکی است.